Ağ, yoxsa qəhvəyi qabıqlı yumurta?

Market və dükanlarda broyler yumurtaları iki rəngdə təklif olunur – ağ və qəhvəyi. Ağ qabıqlı yumurta ilə qəhvəyi rəngli yumurta arasında təxminən 4-8 qəpiyədək qiymət fərqi var. Maraqlıdır, yumurtanın qabığının rəngi onun keyfiyyətinə dəlalət edirmi?
Satıcı Dürdanə Abbasova iddia edib ki, sarı qabıqlı yumurta daha keyfiyyətli olur: “Ağ yumurta zavod, yəni broyler yumurtasıdır, qiyməti 16 qəpikdir. Qəhvəyi rəngdə olanlar isə kənd yumurtası sayılır, qiyməti 20 qəpikdir. Fərqləri ondan ibarətdir ki, qəhvəyi qabıqlı yumurtanın tərkibi ağ qabıqlı yumurtadan daha zəngindir. Alıcılar da ən çox qəhvəyi rəngli yumurtanı seçirlər”.
Şəhər sakini Elçin Abbasov alış-veriş zamanı hər iki yumurtadan alsa da, onların tərkibinin eyni olduğu qənaətindədir. Alıcıların bir çoxu bu fikirlə razılaşsa da, qabığının rənglərinə görə yumurtaları fərqləndirib mətbəxdə istifadə etdiyini deyənlər də az deyil.
“Alış-veriş zamanı hər iki yumurtadan alıram. Şirniyyat bişirərkən qabığı ağ rəngdə olan yumurtadan, yemək bişirərkən isə sarı, yəni qəhvəyi qabıqlı yumurtadan istifadə edirəm,” - alıcı Məhəbbət Vəliyeva deyib.
Dövlət Aqrar Universitetinin Heyvandarlıq məhsulları istehsalının texnologiyası kafedrasının müəllimi Raifə Mustafayevanın da məsələ ilə bağlı fikirlərini öyrəndik. Mütəxəssis yumurtanın rənginin fərqli olmasının onun keyfiyyətindən yox, toyuğun cinsindən asılı olduğunu bildirib: “Yumurtanın qabığının ağ, qəhvəyi, yaxud açıq qəhvəyi olması onun tərkibinə və keyfiyyətinə heç bir təsir göstərmir. Yumurtanın qabığının rəngi onun tərkibində olan piqmentlərdən asılıdır. Məsələn, yumurtanın tərkibinin 95-98 faiz kalsium karbonatdan ibarət olması qabığın rənginin ağ olmasına gətirib çıxarır. Qəhvəyi, açıq qəhvəyi və tünd qəhvəyi rəngdə olan yumurtalar isə toyuğun yumurtalıq borusunda olan fermentlərin ifrazı nəticəsində yaranır. Yəni, toyuğun yumurtasının qabığının rəngi irsidir və onun cinsindən asılı olaraq dəyişir”.
Yumurtanın keyfiyyətini onun rənginə görə təyin etməyin düzgün olmadığını diqqətə çatdıran mütəxəssis əlavə edib ki, yumurtanın keyfiyyətli olub-olmamasını onun böyüklüyündən və səthinin hamar olmasından aşkar etmək mümkündür. Həmçinin yumurtanın sarısının tünd olması da, onun tərkibində vitaminlərin zənginliyinə işarədir.
© Azərtac
Müştərilərin xəbərləri

"Gələcəkdə daha geniş çeşiddə istiqraz emissiyaları və yeni investisiya məhsulları təqdim etməyi hədəfləyirik"
SON XƏBƏRLƏR
- 2 ay sonra
-
21 saat sonra
Yeni onlayn sığorta mağazası - Sığorta məhsullarını bir neçə dəqiqəyə əldə et
-
1 saat sonra
Yeni investisiya imkanı: İllik 13% gəlirliliklə istiqrazlar artıq ABB mobile tətbiqində!
-
-
38 d. əvvəl
Ramada brendinin Gəncədəki yeganə oteli fəaliyyətini yenidən bərpa edir
-
1 saat əvvəl
Naxçıvanda 106 layihəyə 8,5 milyon manat məbləğində güzəştli maliyyə dəstəyi göstərilib
-
2 saat əvvəl
Ekoloji həllər üçün vacib addım: Azərbaycanda ilk “WaterTech Bootcamp”
- 2 saat əvvəl
- 2 saat əvvəl
- 2 saat əvvəl
- 3 saat əvvəl
-
3 saat əvvəl
2025-ci ilin ilk yarısı: zəifləyən qeyri-neft sektoru hansı siqnalları verir?
- 4 saat əvvəl
Son Xəbərlər

Sentyabrın 19-da gözlənilən hava şəraiti

Norveç Mərkəzi Bankı uçot dərəcəsini azaldıb

Fed-in faiz endirimi və bazarlara təsiri: Analitik baxışı

"Gələcəkdə daha geniş çeşiddə istiqraz emissiyaları və yeni investisiya məhsulları təqdim etməyi hədəfləyirik"

Gürcüstanda SOCAR-ın avtomobilinə silahlı hücum olub

Azərbaycan neftinin son qiyməti

Bakıda yeni “McDonald’s” restoranı - “Port Baku Mall”un qarşısında fəaliyyətə başladı - FOTOLAR

Gəncə və Göygöldəki restoranlarda yoxalama aparılır, nöqsanlar aşkar edilib - SİYAHI

Bakı Ağ Şəhərdəki bu obyektdə nə baş verir?
