Qəhvə təhlükədədir - Starbucks çıxış yolu axtarışındadır
İqlim dəyişikliyi qəhvə biznesi və fermerlər üçün böyük təhlükə yaradır.
Marja.az xəbər verir ki, Latın Amerikası və Karib hövzəsinə xidmət göstərən bir maliyyə institutu olan "Inter-Amerika İnkişaf Bankı"na (IADB) görə, "Düzgün böyümək üçün qəhvə bitkiləri xüsusi temperatur, işıq və rütubət tələb edir". IADB-nin son hesabatında qeyd edilir ki, hazırda bu şərtlər Latın Amerikasının müəyyən hissələrində, qəhvə "kəməri" adlanan bölgədə əsasən yerinə yetirilir.
Lakin bank xəbərdarlıq edib ki, 2050-ci ilə qədər “temperaturun artması qəhvə yetişdirmək üçün əlverişli ərazini 50%-ə qədər azaldacaq”. IADB qeyd edib ki, dəyişən iqlim bəzi ölkələrin yeni qəhvə yerləşdirə biləcəyi anlamına da gələ bilər.
Ancaq qəhvənin indi olduğu yerdə çiçəklənməyə davam etməsi üçün hər şey dəyişməlidir.
Bütün dünya qəhvəsinin təxminən 3%-ni aldığını söyləyən Starbucks, istiləşən planetdə daha yaxşı dayanmaq üçün xüsusi olaraq becərilən yeni "arabica" sortlarını inkişaf etdirir. 10 ildən artıqdır ki, Starbucks-ın aqronomları müxtəlif növ qəhvə ağacları yetişdirir, nisbətən qısa müddətdə yüksək məhsuldarlıqda məhsul verəcək və bir xəstəlik olan qəhvə yarpaqlarının paslanmasına qarşı müqavimət göstərən ağacları tapmağa çalışırlar.
Starbucks hazırda 6 yeni çeşid üzərində işlər aparır. Şirkətin Kosta Rikada təhsil və tədqiqat mərkəzi olan "Hacienda Alsacia" mövcuddur.
Starbucks-ın icraçı vitse-prezident Mişel Börns deyib: “İşlədiyimiz və sınaqdan keçirdiyimiz bəzi növlər məhsulu üç və ya dörd ildə deyil, iki illik dövr ərzində verir. Hər şey yaxşı olarsa, bu, daha tez və daha çox qəhvə demək olacaq. Bu həmçinin Starbucks və onun təchizatçılarının qələbəsi olacaqdır".
Dünyada təxminən 36 000 şöbəsi olan Starbucks, əsasən fermerlərdən asılıdır - 30 ölkədən təxminən 400 000 fermerdən məhsul alır. Onlar, dünyanın digər qəhvə fermerləri ilə birlikdə qlobal istiləşməyə uyğunlaşmaq üçün mübarizə aparırlar.
Təbii ki, qəhvə iqlim dəyişikliyi ilə təhdid edilən yeganə məhsul deyil. Quraqlıq, don və ya güclü yağışlar kakaodan üzümə qədər kənd təsərrüfatı məhsullarının məhsuldarlığını məhv edə bilər. Ekstremal hava isə gözlənilməzdir və fermerlərin bu dəyişiklikləri effektiv şəkildə planlaşdırmasını çətinləşdirir.
Starbucks tərəfindən istifadə edilən yeganə çeşid olan "arabica" qəhvəsi xüsusilə risk altındadır. Professor Miguel Gomez deyib ki, "arabica" qəhvəsi ilə daha çox iqlimə davamlı növlər inkişaf etdirmək üçün "təcili ehtiyac" var.
Müştərilərin xəbərləri
"Azərbaycan İnterneyşnl Mayninq Kompani Limited" şirkəti Gədəbəydə sosial təşəbbüslərin icrasını uğurla davam etdirir
SON XƏBƏRLƏR
- 1 ay sonra
- 3 həftə sonra
-
48 d. əvvəl
Asiya İnkişaf Bankının prezidenti “Veysəloğlu”nun Məhəmmədi Logistika Mərkəzi ilə tanış olub
-
- 1 saat əvvəl
- 1 saat əvvəl
- 1 saat əvvəl
- 1 saat əvvəl
-
2 saat əvvəl
“Azərpoçt” “Silk Way West Airlines” əməkdaşlıq memorandumu imzalayıb
-
2 saat əvvəl
AZAL təyyarə salonunda smartfonların “powerbank” ilə doldurulmasını qadağan edir
-
2 saat əvvəl
Göygöl Şərab Zavodu Çin Xalq Respublikasında 8-ci Beynəlxalq İdxal Sərgisində iştirak etdi
-
3 saat əvvəl
Müntəzəm marşrutlar üzrə işləyən avtomobillərin yürüşünə limit qoyuldu
- 3 saat əvvəl
Son Xəbərlər
Azərbaycanda Vakansiyalar - Azvak.az
Asiya İnkişaf Bankının prezidenti “Veysəloğlu”nun Məhəmmədi Logistika Mərkəzi ilə tanış olub
İlham Əliyev “SİMA” imzadan danışdı
ABŞ dövlət katibinin müavini Azərbaycana səfər edəcək
Azərbaycanın kapital bazarlarında tarixi saziş
Göygöl Şərab Zavodu Çin Xalq Respublikasında 8-ci Beynəlxalq İdxal Sərgisində iştirak etdi
Ən çox oxunanlar
Bu peşə sahiblərinə KOMİSSİYASIZ KREDİT – XÜSUSİ TƏKLİF
Çin dövlətindən "boz bazar"a zərbə
Naxçıvanda 123 layihə üçün 12 milyon manat güzəştli kredit ayrılıb
Bitcoin-in qiyməti ötən ilin sonundakı səviyyəsindən də aşağı düşdü
Rəsmi məzənnələr açıqlandı
"Azərbaycan İnterneyşnl Mayninq Kompani Limited" şirkəti Gədəbəydə sosial təşəbbüslərin icrasını uğurla davam etdirir

















.jpg)



