“20 kiloqram nardan 3 litr məhsul alırıq”

Min bir dərdin dərmanı, meyvələrin şahı olan nardan bir çox məhsullar hazırlanır. Onlardan biri də narşərabıdır. Bu məhsul sənaye üsulu ilə istehsal edilsə də, alıcılar daha çox ev şəraitində hazırlanan narşərabına üstünlük verirlər. Əlbəttə, ev şəraitində hazırlanmış narşərab rənginə və dadına görə seçilir.
Göyçayın Çərəkə kənd sakini 74 yaşlı Xədicə Məcidova həyətində becərdiyi nardan hazırladığı narşərabla ailəsinə qazanc gətirir. Deyir ki, narşərabın hazırlanması uzun olduğu kimi, bir qədər də çətin prosesdir, bu işin öhdəsindən gəlmək elə də asan deyil. Amma buna baxmayaraq, onun satışından yaxşı qazanc əldə etmək mümkündür. Əgər bir ailə günə 6 litr narşərab hazırlasa, bu, 30 manat pul deməkdir.
Xədicə nənə narşərabın hazırlanması qaydasından danışarkən bildirir ki, ilk növbədə, ağacdan dərilən nar dənələnməli, təmiz su ilə yuyulub bişirilməsi üçün hazır vəziyyətə gətirilməlidir. Çox vaxt kəndlərdə narşərab ocaq üzərində bişirilir, çünki belə daha dadlı olur. Nar dənələri təmiz yuyulduqdan sonra süzülməlidir ki, sulu olmasın. Od üzərində olan qaba tökülən nar dənələri, təxminən 15-20 dəqiqə qaynadılır. Vaxtaşırı qarışdırılaraq dənələr əzilir. Bu zaman qarışdırmaq üçün taxta qaşıqdan istifadə edilməsi məsləhətdir.
Ocaq üzərindən götürülən bişmiş nar dənələri süzgəcdən keçirilməklə tumları çıxardılır. Əldə edilən narın şirəsi yenidən təmiz qaba süzülür. 20-25 dəqiqə ərzində vam odda qaynadılan şirəyə duz tökülür. Bundan sonra tam bişən məhsul ocaqdan götürülərək soyudulur.
Növbəti mərhələdə qablara yığılan narşərab satış üçün, eləcə də yağlı yeməklərdə istifadə üçün hazır olur. Uzun müddət istifadəyə yararlı olması üçün işıq düşməyən və sərin yerdə saxlanılmalıdır. Adətən 20 kiloqram nardan 12-13 kiloqram nar giləsi, həmin dənələrdən isə 3 litr narşərab almaq mümkündür.
Xədicə nənənin sözlərinə görə, bəzən məhsulu satmaq üçün bazara çıxarmağa ehtiyac qalmır. Bir çox alıcı narşərabı evlərdən alaraq paytaxt bazarlarına daşıyır. Amma bəzi sakinlər hazırladıqları məhsulları bölgə bazarlarına aparmaqla bir qədər də baha sata bilir.
İndi yerli bazarda narşərabın bir litrinin 5 manata satıldığını deyən Xədicə nənə, qış aylarında bu rəqəmin 10 manata qədər qalxdığını söyləyir.
Xatırladaq ki, Göyçayın Qarabaqqal, Ləkçıplaq, Yekəxana, Yalman və bir çox kəndlərində hazırlanan narşərablar, əsasən bölgə və paytaxt bazarlarına çıxarılır.
© Azərtac
Müştərilərin xəbərləri
SON XƏBƏRLƏR
- 2 ay sonra
- 2 həftə sonra
-
16 saat əvvəl
"AccessBank" PAM (Privileged activity monitoring subscription) alışı üzrə tender elan edir
-
-
23 saat əvvəl
Prezident İlham Əliyev Gəncə Stadionunun açılışında iştirak edib
-
23 saat əvvəl
Hacıqabul Quşçuluq Şirkətində Anım Günü ilə əlaqədar tədbir keçirilib
-
1 gün əvvəl
“BakuBus”ın Gəncə Avtoparkının açılışı olub - 20 marşrut xətti üzrə fəaliyyət göstərəcək
- 1 gün əvvəl
-
1 gün əvvəl
İlham Əliyev Yevlax Olimpiya İdman Kompleksinin açılışında iştirak edib
- 1 gün əvvəl
- 1 gün əvvəl
- 1 gün əvvəl
- 1 gün əvvəl
Son Xəbərlər

Ödənişsiz İnvestisiya Seminarı

"AccessBank" PAM (Privileged activity monitoring subscription) alışı üzrə tender elan edir

Prezident İlham Əliyev Gəncə Stadionunun açılışında iştirak edib

Sentyabrın 28-də gözlənilən hava şəraiti

AzMDF-in anbarında baş vermiş yanğın məhdudlaşdırılıb

İri supermarket şəbəkəsinin daha bir şöbəsi açılır

Azərbaycan BOKT-nun adı dəyişdirilib

Azərbaycan neftinin son qiyməti

Azərbaycanda Anım Günüdür

"ZirvədəSən" təcrübə proqramı başa çatıb - 21 iştirakçı “PAŞA Bank” ailəsinin üzvü olub

Azərbaycan “NVIDIA” və “Microsoft”a yatırımlar kəskin artırıb

Dolların Bazar ertəsi üçün rəsmi məzənnəsi müəyyən olunub

Qeyri-sabit hava şəraiti ilə əlaqədar olaraq Aqrar Sığorta Fonduna müraciətlər kəskin artıb

Expressbank sahibkarlar üçün “Maliyyə savadlığı” təlimi keçirib
