Xərci az, gəliri çox - Bu biznesə maraq artır
Bu il arıçılar uzun yay günlərindən sonra bol məhsul götürəcəklərinə inanırlar. Ağstafanın Xətai kəndində yaşayan arıçı Şahin Cəfərov bu canlıların təkcə balını deyil, onların istehsal etdiyi 7-8 növ məhsulunu da toplayır.
Bu təbiət canlılarının maraqlı xüsusiyyətlərindən danışan arıçı deyir ki, həyətində xüsusi su qabı düzəldib və oradan damcı-damcı axan suyu içən arılar üçün həm də duz verir. Ağstafanın iqliminin arıçılığın inkişafı üçün əlverişli olduğunu deyən Şahin Cəfərov bir müddət sonra yeşiklərdən bal toplanacağını deyir.
O, deyib: “Məhsuldarlıq arıdan və təbiətdən asılıdır. Elə olub ki, 30 pətəkdən bir ton bal götürmüşük. Elə vaxt də olub ki, heç 60 pətəklə 300-400 kiloqram bal götürə bilməmişik. Bizim arılar üç yaz görür. Əvvəlcə arılar həyətimizdə olan çiçəklərdən şirə çəkir. Sonra arıları Qarayazı qoruğuna aparırıq. Orada çiçəklər çoxdur, müalicəvi çiçəklər də var. May ayının sonunda isə arı ailələrini dağa köçürürük. Dağda bizim arılarımız üçüncü yazı görür.”
Uzun illərdir arıçılıqla məşğul olan və bu sahədə təcrübə qazanmış arıçılar çoxdur. Bu maraqlı təsərrüfat növünü nəsildən-nəslə ötürən ailələr var. Bu sahədə təbii çətinliklər və problemlər olsa da, təcrübəli arı sahibləri vəziyyətdən üzüağ çıxa bilirlər. Mütəxəssislərin fikrincə, bu canlılardan bol məhsul götürmək üçün arı ailələrinə yüksək səviyyədə qulluq edilməlidir.
Arıçı Sarı Musayev deyib: “Qırx ilə yaxındır arıçılıqla məşğulam. Hazırda 40 arı ailəsinə qulluq edirəm. Məhsuldarlıq demək olar ki, pis deyil. Tanıyanlar bilir ki, bizdə olan ballar təbii baldır. Arı çöldən nə gətiribsə odur. Haradasa bir həftədən sonra bal yığmağı planlaşdırırıq.”
Müxtəlif çiçəklərdən toplanan balın həm dadında, həm də rəngində fərq olur ki, bu da məhsulun dəyərini daha da artırır. Ümumiyyətlə əsl arıçılar hesab edirlər ki, hava şəraitindən asılı olmayaraq bu zəhmətkeş canlılardan istədikləri məhsulu almağı bacarmaq lazımdır.
Arıçılıq təsərrüfatına son illər marağın artdığını deyən arıçılar buna başlıca səbəb kimi təsərrüfatın bu sahəsinin az xərc tələb etməsi, eyni zamanda, olduqca gəlirli sahə olması ilə əlaqələndirirlər. Baldan xalq təbabətində də bir çox xəstəliklərin müalicəsində istifadə edilir. Bundan başqa, arıdan əldə edilən mum, vərəmum, arı zəhəri, arı südü, çiçək tozu, güləmdən də geniş istifadə olunur. Bir arı ailəsindən təxminən 10-15 kiloqram məhsul toplayan ağstafalı arıçılar sərgilərdə də iştirak edirlər.
© Azərtac
Müştərilərin xəbərləri
SON XƏBƏRLƏR
- 4 gün sonra
- 4 gün sonra
-
3 gün sonra
Dollar ilə yeni investisiya imkanı: Azərbaycan Dəmir Yollarının istiqrazları ABB mobile tətbiqində
-
-
45 d. əvvəl
Paşinyan yaxın vaxtlarda Ermənistanla Azərbaycan arasında ikitərəfli ticarətin olacağına ümid edir
-
52 d. əvvəl
Azərbaycandakı neft emalı zavodlarının bioyanacaq emalı zavodlarına çevrilməsi imkanları araşdırılır
- 1 saat əvvəl
-
1 saat əvvəl
Əhalinin banklarda müddәtli әmanәtlәri 10 milyard manata yaxınlaşıb
-
1 saat əvvəl
11 ayında bank sektorunda çalışanların sayı 1657 nәfәr artıb
-
1 saat əvvəl
11 ayıda 9 milyard manata yaxın sosial ödəniş həyata keçirilib
-
2 saat əvvəl
Əhalinin və biznesin banklara cəmi borcu 30 milyard manata yaxınlaşıb
-
2 saat əvvəl
Ödəniş kartlarının sayı 22 milyon ədədə, nağdsız ödәnişlәrin hәcmi isə 8 milyard manata yaxınlaşıb
- 2 saat əvvəl
Son Xəbərlər
Biznesiniz üçün QISA NÖMRƏ (Ulduz nömrə) alın
Azərbaycanda Vakansiyalar - Azvak.az
Yaponiyadan 1 milyondan çox xarici işçi qəbul planı
11 ayında bank sektorunda çalışanların sayı 1657 nәfәr artıb
11 ayıda 9 milyard manata yaxın sosial ödəniş həyata keçirilib
Ən çox oxunanlar
Ödəniş kartlarının sayı 22 milyon ədədə, nağdsız ödәnişlәrin hәcmi isə 8 milyard manata yaxınlaşıb
Dekabrın 26-da gözlənilən hava şəraiti
11 ayda bankların cəmi xalis mənfəəti 1 milyard manatı keçib
Göygöl Şərab Zavodu Xankəndidə firma mağazasını açdı - FOTOLAR
Bank sektorunda son vəziyyət - YENİ RƏQƏMLƏR AÇIQLANDI
"Cibimizdə yenilik" - 50 manatlıq əsginas dəyişdi: “2025” istehsal ili və yeni imza





















